Welke olie voor mijn huidtype?

 

Vette plantenoliën (basisoliën) kun je in drie categorieën indelen: drogend, halfdrogend en niet drogend. Hoe hoger het gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren is, des te sneller droogt (verharst) de olie als deze aan de lucht wordt blootgestelt. Enkele voorbeelden van onverzadigde vetzuren zijn linolzuur of linolenzuur. 

Als je dus weet wat voor een soort basisolie het is kun je aan de hand daarvan bepalen welke geschikt is voor jouw huidtype. Voor een droge of rijpere huid zijn nietdrogende en halfdrogende oliën heel geschikt, bij een vette huid kunnen het beste drogende en bij een gemengde huid halfdrogende oliën worden gebruikt.

 

Meervoudig onverzadigde vetzuren

 

drogende olie meer dan 50% meervoudig onverzadigde vetzuren. 

halfdrogende olie tussen 20 en 50% meervoudig onverzadigde vetzuren. 

nietdrogende olie minder dan 20% meervoudig onverzadigde vetzuren. 


Wat is een basisolie?

Een basis olie is een olie gewonnen uit noten, zaden of pitten van planten. Het zijn neutrale oliën die etherische oliën aanvullen of verdunnen. Samen  met etherische olie zijn ze de basis voor veel huid- en haarproducten, zoals massageoliën, scrubs, zalven, lotions en balsems.

 

WAAROM GEBRUIK JE EEN BASISOLIE OF EEN DRAAGOLIE? 

Etherische oliën zijn vluchtig. Ze verdampen snel en laten dan geconcentreerde werkstoffen op je huid achter. Soms is de etherische olie te sterk, of  te duur om puur te gebruiken. Of je wilt de olie verspreiden over een groter oppervlak, of juist de lokale werking stimuleren. 

Een basisolie verdampt niet, is niet vluchtig en ruikt niet sterk. Basisoliën zorgen ervoor dat de geneeskrachtige eigenschappen van je etherische oliën “gedragen” worden en behouden blijven. Jij beslist door het gebruik van de basisolie welke concentratie of juist verdunning je wilt. 

 

KAN IK IEDERE BASISOLIE GEBRUIKEN? 

Iedere basisolie heeft verschillende eigenschappen. Ze bevatten allemaal verschillende vetzuren en natuurlijke voedingstoffen. Het is daarom goed om een bewuste keuze te maken.

Basisoliën zijn er in drie soorten:

- Drogende olie

- Half drogende olie

- Niet drogende olie

Je kunt een basisolie gebruiken voor een normale huid, droge huid, gevoelige huid, maar ook voor een vette huid. Als je maar de juiste olie gebruikt heb je erg veel baat bij het gebruik van een basisolie. Of het nu puur is of als mengsel. 

Hieronder leggen we uit welke basisolie gebruikt kan worden bij welke huidtype. 

 

Drogende olie:
Een drogende olie wordt gebruikt voor de vette huid. Omdat de huid al vet is moet de olie snel intrekken en opdrogen. 

 

Half drogende olie:
Een half drogende olie wordt gebruikt voor de normale huid. Omdat de huid de normale vettigheid heeft moet de olie maar half intrekken en opdrogen.


Niet drogende olie:
Een niet drogende olie wordt gebruikt voor de droge huid. Omdat de huid droog is moet de olie niet snel intrekken en opdrogen.