Verhouding basisolie met etherische olie

Bij gebruik op de huid is het raadzaam om etherische olie te verdunnen. Etherische (essentiële) oliën zijn krachtig en enorm geconcentreerd. Om huidirritatie te voorkomen is het aangeraden etherische oliën altijd te mengen met een basisolie (draagolie). Het mengen van een etherische olie met een basisolie (draagolie), zoals jojobaolie, verminderd de concentratie. Je zorgt er door de basisolie (draagolie) ook meteen voor dat je huid de olie beter opneemt. 

 

Hoeveel druppels etherische olie op 10ml, 30 en 50ml basisolie? 

Als je etherische olie gaat mengen met een basisolie, wordt meestal maar 2% etherische olie toegevoegd aan de basisolie (draagolie). Je kan tot max 5% gaan, maar wel bij minder sterke etherische oliën. Hoeveel druppels etherische olie je moet gebruiken op 10ml is dus 4 druppels, 12 druppels op 30ml en 20 druppels op 50ml. Dit houdt dus in dat je 4 druppels etherische olie aanmengt met 10ml basisolie. Als je een flesje van 50ml basisolie gebruikt, voeg je in totaal 20 druppels etherische olie toe. Als je een flesje van 30ml gebruikt, voeg je in totaal 12 druppels etherische olie toe. Vul het flesje van 30ml niet te vol met de basisolie, hierdoor houdt je wat ruimte over en mors je niet zo gemakkelijk.

Kies hoogstens 3 verschillende etherische oliën als je gaat mengen. Voeg deze toe aan de basisolie en schud het flesje zodat de oliën goed vermengd worden.