Waarom kiezen voor natuurlijke verzorgingsproducten? 


Voor jezelf zorgen is belangrijk, zowel voor je lichaam als voor je geest, want je wil natuurlijk wel het beste voor je lichaam. We gebruiken daarvoor fijne voedende verzorgingsproducten zoals crèmes en badschuim. Na werk, studie, zorg voor het gezin en familie proberen we ook zelf geestelijk te ontspannen. Maar gebruiken we wel de juiste verzorgingsproducten? Voor je lichaam wil je toch het beste? Het is dan belangrijk die producten te gebruiken die zo natuurlijk mogelijk zijn, dus zonder schadelijke stoffen.

 

Natuurlijke verzorgingsproducten die bij het lichaam passen

Je kunt natuurlijk de standaard crèmes en lotions gebruiken die je in de supermarkt of drogist tegenkomt. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan wat daarin zit? Als je op de verpakking kijkt, zie je over het algemeen allemaal ingrediënten, waarvan je helemaal niet weet wat het is, laat staan wat het doet. Het punt met deze producten voor de huid is dat ze aan de ene kant misschien wel voeden, maar aan de andere kant de huid belasten. Een betere keuze is je huid verzorgen met natuurlijke verzorgingsproducten.

De grondstoffen en ingrediënten in onze webshop zijn puur natuur, dus zonder schadelijke stoffen! Dat doen we om verschillende redenen:

Natuurlijke verzorgingsproducten voeden, verzorgen, herstellen en kalmeren de huid het beste. Onze huid is ook puur natuur, daarom zou de verzorging ervan ook met natuurlijke producten moeten gebeuren.

Onze natuurlijke verzorgingsproducten zelf zijn duurzaam, en de productie ervan belasten het milieu zo min mogelijk. Het is belangrijk om bij te dragen aan een gezonde wereld, zodat ook onze kinderen een mooie wereld hebben om in op te groeien.

Een natuurlijke huidverzorging ontziet de natuur. Voor onze natuurlijke verzorgingsproducten worden alleen de beste grondstoffen gebruikt die veel voorkomen of uit hernieuwbare bronnen gewonnen worden. Er wordt zorgvuldig met mens en milieu omgegaan en de producten worden niet getest op dieren. Dus met deze producten weet je, dat als je voor jezelf zorgt, je ook voor de natuur zorgt.

 

Natuurlijke huidverzorgingsproducten die voedend zijn

In onze shop vind je alleen kant en klare crèmes voor gezicht (nachtcrème en gezichtsmasker), voor de rest verkopen wij grondstoffen om zelf natuurlijke verzorgingsproducten te maken. Je kunt er alle kanten mee op zoals het zelf maken van shampoo, crèmes, gezichtsmasker, body lotion, gezichtsolie, en nog veel meer. Je maakt zelf natuurlijke producten voor je huid, alles op natuurlijke basis want de ingrediënten van deze natuurlijke producten zijn puur natuur en zonder schadelijke stoffen. 

Met natuurlijke ingrediënten weet je gewoon wat je op je huid smeert. Geen onbegrijpelijke stoffen die je lichaam belasten, alleen ingrediënten die verzorgen, zonder bijwerkingen. Dat werkt wel zo effectief.

Een gezond lichaam heeft elke dag weer energie om te actief en creatief te zijn en plezier te hebben. Je wilt je niet schuldig voelen omdat je verzorgingsproducten gebruikt. Met de producten uit onze shop ondersteun en verzorg je je lijf met het beste dat de natuur te bieden heeft en maak je een verantwoorde keuze.

Cosmetica en schadelijke stoffen

Net als veel andere mensen, gebruik je waarschijnlijk verschillende soorten cosmetica. Van deodorant, zeep, tandpasta en shampoo, tot handcrème en parfum. We smeren het op onze huid en haar zonder er bij na te denken. Maar doe je dit wel, dan zou je wel eens kunnen schrikken. Want er zitten een hoop stoffen in cosmetica, die je lichaam meer kwaad dan goed doen.

 

Wat smeer je precies op je huid?

Veel producten zeggen de huid te verzorgen, maar crèmes, zeep en shampoo bevatten vaak erg veel chemische stoffen, die een behoorlijk agressieve werking hebben. En dat terwijl de huid het grootste orgaan van het lichaam is en veel van die stoffen kan opnemen, zodat ze in de bloedbaan terechtkomen. Hieronder zie je er een aantal op een rijtje:

 

PEG: Polyethylene glycol
Waarom het in je cosmetica zit: Het is een reiniger (zowel van de huid, maar ook om ovens te ontvetten), en werkt tevens als emulgator (dus om vocht in te brengen).
Waarom je het beter kunt vermijden: Het bevat schadelijke stoffen zoals lood, kobalt en arsenicum. Het wordt in verband gebracht met het ontwikkelen van kanker, het verstoort de vochthuishouding van de huid en het kan allergische reacties veroorzaken.

 

PPG: Propylene Glycol
Waarom het in je cosmetica zit: Het helpt bij de opname van werkzame stoffen door de huid. Tegenwoordig wordt het steeds meer gebruikt in de plaats van glycerine, omdat het goedkoper is.
Waarom je het beter kunt vermijden: PPG komt voor in allerlei cosmetica, zoals shampoo, make-up, zeep en lotions. Het heeft een sterk ontvettende werking, wat de balans van je huid verstoort. Steeds meer mensen reageren er allergisch op, het kan netelroos en eczeem veroorzaken.

 

Phenoxyethanol
Waarom het in je cosmetica zit: Deze stof heeft een anti-bacteriële werking en wordt gebruikt om cosmetica te conserveren en om de geur van parfum te fixeren. Het voordeel is dat het een stabiele stof is, die niet reageert met andere stoffen. Het wordt nu veel gebruikt in plaats van parabenen. Wel opvallend is, dat het toch gezien wordt als gevaarlijk en dat een product slechts 1% phenoxyethanol mag bevatten.
Waarom je het beter kunt vermijden: In lage doses kan deze stof al huidirritatie veroorzaken. Bij proefdieren leidde gebruik ervan tot vruchtbaarheidsproblemen. Inademen van phenoxyethanol kan irritatie van de luchtwegen en hoofdpijn veroorzaken. Wil je deze stof vermijden, dan is het goed opletten, want ook producten op natuurlijke basis, bevatten toch vaak phenoxyethanol.

 

Parfum en synthetische geurstoffen
Waarom het in cosmetica zit: Veel van de crèmes, shampoos, deodorants, zeep en parfums hebben een lekker luchtje. Daarom gebruiken we het ook zo graag.
Waarom je het beter kunt vermijden: De geuren van cosmetica zijn vaak niet op basis van natuurlijke ingrediënten, maar in een laboratorium vervaardigd. Het kan zijn dat een parfum uit wel 200 verschillende ingrediënten bestaat. Parfums kunnen ftalaten bevatten, die de hormoonhuishouding ontregelen en kankerverwekkend kunnen zijn.

Gelukkig zijn er producenten die moeite doen om verzorgingsproducten te maken die geen schadelijke stoffen bevatten. Die je huid mild reinigen en verzorgende ingrediënten bevatten. De producten van Maroma zijn op basis van natuurlijke ingrediënten en bevatten geen chemische of synthetische middelen. Ze zijn gemaakt met respect voor mens en natuur. Hier kun je dus echt zorgeloos gebruik van maken.

Shea Butter, een must-have in je skincare routine

Shea Butter is voor veel doeleinden te gebruiken:

1. Bij een droge tot zeer droge huid
2. Bij huidaandoeningen als eczeem, acné, striae en littekens.
3. Behandelt droog haar, een droge hoofdhuid en gespleten haarpunten.
4. Vernietigt vrije radicalen en werkt anti-aging
5. Als ingrediënt voor verzorgingsproducten als hydraterende crèmes, shampoo, butters en zalven.

 

1. Shea-butter hydrateert de droge huid
Shea-butter is een uitstekende vochtinbrengende boter voor de huid. Het hoge vetgehalte is verantwoordelijk voor de verzachtende en bevochtigende eigenschappen. Het vergrendelt het vocht in de huid en houdt het lang gehydrateerd. Een uitgedroogde huid wordt ruw en schilferig. Door het hoge vetgehalte voedt Shea-butter de huid. Ook helpt het om de huid op uw handen en voeten zacht en soepel te maken. Het dringt gemakkelijk door de huid, zonder de poriën te verstoppen, en is effectief voor de droge tot zeer droge huid.

Gebruik shea Butter om gebarsten hielen, droge nagelriemen en ruwe plekken op je huid te genezen. Je kunt het ook gebruiken om eenvoudig je huid te hydrateren tijdens de koudere maanden.


2. Shea-butter behandelt acne en vlekken
Omdat shea-butter ontstekingsremmend werkt vermindert het huidontsteking.
Shea-butter heeft verschillende derivaten van kaneelzuur die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Door deze eigenschappen is shea-butter gunstig voor de verbetering van huidaandoeningen die het gevolg zijn van een toename van ontstekingsverbindingen.

Gegeneraliseerde ontstekingen door aandoeningen zoals dermatitis en rosacea kunnen worden verlicht door sheaboter op het aangetaste gebied te gebruiken. Zonnebrand, huiduitslag, snijwonden en schaafwonden die kunnen leiden tot zwelling, kunnen ook met deze boter worden behandeld.

Karitéboter staat bekend om zijn helende eigenschappen, die kunnen worden toegeschreven aan de aanwezigheid van verschillende vetzuren en plantensterolen zoals oleïnezuur, palmitinezuur, stearinezuur en linoleenzuur. Deze in olie oplosbare componenten ondergaan geen verzeping of worden bij het in contact komen met alkaliën omgezet in zeep. Karitéboter is meer niet-verzeepbaar dan andere notenoliën en vetten, waardoor het een groot helende vermogen heeft. Rauwe, ongeraffineerde sheaboter is effectief in het genezen van huiduitslag , schilfering van de huid na het zonnen, littekens, striae, bevriezing, brandwonden, voetschimmel, insectenbeten en -steken en acne.


3. Shea-butter Herstelt beschadigd haar
Een aantal chemische behandelingen zoals stijltangen, permanenten en krulspelden zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van het natuurlijke vocht uit het haar. Karitéboter kan helpen dit verloren vocht te herstellen. Het beschermt ook het haar tegen barre weersomstandigheden en de schadelijke vrije radicalen in de lucht en het water. Bovendien heeft sheaboter een lage SPF die voldoende is om het haar te beschermen tegen schade door de zon veroorzaakt door blootstelling aan ultraviolette straling. Het herstelt de schade die al is veroorzaakt door het harde weer en de zon. Dit komt grotendeels door het feit dat eenmaal geabsorbeerde sheaboter de haarschacht omhult zodat deze wordt beschermd tegen een hittegereedschap of ander schadelijk materiaal dat langs het haar wordt gevoerd. Dit is vooral gunstig voor bewerkt of gekleurd haar. Het beschermt ook het haar tegen zout en chloor wanneer het wordt aangebracht vóór het zwemmen.


4. Shea-butter werkt anti-aging
Karitéboter wordt beschouwd als een van de beste anti-verouderingsmiddelen voor de huid. Het stimuleert de aanmaak van collageen, het jeugdige steigerproteïne in de huid. De vitamines A en E in deze boter houden de huid soepel, gevoed en stralend. Bij regelmatig gebruik vermindert het rimpels en voorkomt het ook voortijdige rimpels en gezichtslijnen . De anti-aging eigenschappen kunnen ook worden toegeschreven aan het vermogen om de bloedsomloop naar de huid te verhogen en de celvernieuwing te bevorderen.

Deze vitaminen, samen met catechines, oefenen ook een antioxidant effect uit tegen vrije radicalen die de huid beschadigen. Deze vrije radicalen worden vaak in onze omgeving aangetroffen in verontreinigende stoffen en irriterende stoffen. De zonnestralen kunnen ook de vrije radicalen in onze huid verhogen, die de huidcellen gemakkelijk kunnen beschadigen. De kaneelzuuresters in het shea-vet voorkomen schade door deze stoffen door je huid een antioxidant-boost te geven.

5. Shea-butter als hoofdingrediënt voor zelfgemaakte natuurlijke verzorgingsproducten
Shea-butter kan uitstekend gebruikt worden als hoofdingrediënt voor verzorgingsproducten als hydraterende crèmes, shampoo, butters en zalven.

Voed je huid met heerlijke body butters


Onze huid moet heel wat doorstaan gedurende de dag: van airconditioning tot luchtverontreiniging en van het gebruik van parfums en deodorant tot wasmiddelen met allerlei chemische bestanddelen. De huid droogt uit en kan gevoelige plekken krijgen. Wil jij je huid het liefste met natuurlijke producten verzorgen, dan is een body butter ideaal.

 

Wat een body butter voor de huid doet
Met een body butter kun je je huid intensief verzorgen. Een normale crème verzorgt de huid oppervlakkig: de stoffen trekken snel in en hydrateren niet zo diep. Een body butter is vetter en is ook wat steviger. Met deze boter voed je de huid tot in de diepere lagen. Hij brengt vocht in, waardoor de huid soepel en  zacht wordt. Dit komt de beschermende functie van de huid ten goede.

Body butters zijn geschikt voor elke soort huid, zowel voor jonge als oudere mensen. Omdat het goed verzorgt, kan het helpen om rimpels tegen te gaan. Het wordt snel opgenomen en zal de poriën niet verstoppen. Ook als je een gevoelige huid hebt, zijn body butters goed om te gebruiken. Bij huiduitslag, jeuk, striae, acne, een verbrande huid door de zon of eczeem kan een body butter verlichting brengen.

 

Soorten body butters

Shea Butter: Natuurlijke shea butter komt uit Afrika. Het heeft een wat nootachtige geur en bevat veel vitamine A, E en F. Daardoor heeft een zeer voedende werking, verbetert het de bloedsomloop en hydradeert het de huid. 

Cacao Butter: Deze boter kan door zijn waardevolle bestanddelen gebruikt worden als je last hebt van klachten aan de huid, zoals eczeem, dermatitis of psoriasis. Het remt de productie van antistoffen af, zodat allergische reacties verminderd kunnen worden.

 

Recept voor een body butter

Elk van de onderstaande recepten, kun je maken met de hierboven genoemde body butters.


Vanille butter:

50 gram shea boter

50 gram kokosolie 

50 gram cacaoboter

40 gram amandelolie

20 druppels vanille extract

2 theelepels maiszetmeel

Smelt de cacaoboter en de kokosolie au bain marie in een pan. Voeg de sheaboter toe als die gesmolten zijn, zet het vuur uit en wacht tot ook de sheabutter gesmolten is. Voeg daarna de amandelolie toe. Neem het bakje met de gesmolten oliën uit de pan. 

Roer het maiszetmeel en het vanille extract erdoorheen. Als het een mooie gladde massa is geworden, giet je het mengsel in een gesteriliseerde pot. Laat het goed afkoelen (kan ook in de koelkast) en sluit daarna de pot. Je zelfgemaakte bodybutter is drie maanden houdbaar.

Hoe je zelf natuurlijke verzorgingsproducten maakt


Gebruik jij ook zo graag allerlei fijne verzorgingsproducten? Je neemt een moment voor jezelf, en gunt je huid het beste van het beste. Maar dan wil je wel iets gebruiken dat zo natuurlijk mogelijk is: zonder chemische bestanddelen die jouw lichaam en het milieu belasten. Dat kun je heel gemakkelijk voor elkaar krijgen als je zelf je eigen verzorgingsproducten zou maken.

 

Puur natuur op je huid

De meeste verzorgingsproducten die je gebruikt, kun je zelf maken. Van zeep tot tandpasta, van een heerlijke huidcrème tot deodorant. Het enige wat je nodig hebt zijn wat basisingrediënten en potjes om je zelfgemaakte product in te bewaren. Het is niet moeilijk om zelf verzorgingsproducten te maken en eigenlijk heel leuk.

Daarbij komt dat het fijn is te weten, dat wat je voortaan op je huid smeert, puur natuur is. Dat betekent dat je het goed kunt verdragen en dat het milieu er niet door belast wordt.

Enkele basisingrediënten die je kunt gebruiken zijn Shea Butter, kokosolie en bijenwas. Op basis hiervan kun je gezichts- of handcrème maken, maar ook deodorant. Voor zelfgemaakte zeep en shampoo kun je onze vloeibare castillezeep (basiszeep) gebruiken. Het is wel nodig om nog wat vitamine E toe te voegen, dat helpt om ervoor te zorgen dat het wat langer houdbaar blijft. Dit kun je als druppels in een 1ml flesje kopen in onze webshop. 

Als je een paar basisrecepten hebt, kun je heel gemakkelijk zelf je verzorgingsproducten maken. Hierop kun je variëren door verschillende kruiden of etherische oliën toe te voegen, zodat je elke keer een ander geurtje hebt. Bewaar je producten in bakjes, die je kunt hergebruiken. Dat scheelt ook weer in weggegooide verpakkingen.