Reguliere cosmetica met schadelijke stoffen

Cosmetica en schadelijke stoffen

Net als veel andere mensen, gebruik je waarschijnlijk verschillende soorten cosmetica. Van deodorant, zeep, tandpasta en shampoo, tot handcrème en parfum. We smeren het op onze huid en haar zonder er bij na te denken. Maar doe je dit wel, dan zou je wel eens kunnen schrikken. Want er zitten een hoop stoffen in cosmetica, die je lichaam meer kwaad dan goed doen.

Wat smeer je precies op je huid?

Veel producten zeggen de huid te verzorgen, maar crèmes, zeep en shampoo bevatten vaak erg veel chemische stoffen, die een behoorlijk agressieve werking hebben. En dat terwijl de huid het grootste orgaan van het lichaam is en veel van die stoffen kan opnemen, zodat ze in de bloedbaan terechtkomen. Hieronder zie je er een aantal op een rijtje:

PEG: Polyethylene glycol.
Waarom het in je cosmetica zit: Het is een reiniger (zowel van de huid, maar ook om ovens te ontvetten), en werkt tevens als emulgator (dus om vocht in te brengen).
Waarom je het beter kunt vermijden: Het bevat schadelijke stoffen zoals lood, kobalt en arsenicum. Het wordt in verband gebracht met het ontwikkelen van kanker, het verstoort de vochthuishouding van de huid en het kan allergische reacties veroorzaken.

PPG: Propylene Glycol
Waarom het in je cosmetica zit: Het helpt bij de opname van werkzame stoffen door de huid. Tegenwoordig wordt het steeds meer gebruikt in de plaats van glycerine, omdat het goedkoper is.
Waarom je het beter kunt vermijden: PPG komt voor in allerlei cosmetica, zoals shampoo, make-up, zeep en lotions. Het heeft een sterk ontvettende werking, wat de balans van je huid verstoort. Steeds meer mensen reageren er allergisch op, het kan netelroos en eczeem veroorzaken.

Phenoxyethanol
Waarom het in je cosmetica zit: Deze stof heeft een anti-bacteriële werking en wordt gebruikt om cosmetica te conserveren en om de geur van parfum te fixeren. Het voordeel is dat het een stabiele stof is, die niet reageert met andere stoffen. Het wordt nu veel gebruikt in plaats van parabenen. Wel opvallend is, dat het toch gezien wordt als gevaarlijk en dat een product slechts 1% phenoxyethanol mag bevatten.
Waarom je het beter kunt vermijden: In lage doses kan deze stof al huidirritatie veroorzaken. Bij proefdieren leidde gebruik ervan tot vruchtbaarheidsproblemen. Inademen van phenoxyethanol kan irritatie van de luchtwegen en hoofdpijn veroorzaken. Wil je deze stof vermijden, dan is het goed opletten, want ook producten op natuurlijke basis, bevatten toch vaak phenoxyethanol.

Parfum en synthetische geurstoffen
Waarom het in cosmetica zit: Veel van de crèmes, shampoos, deodorants, zeep en parfums hebben een lekker luchtje. Daarom gebruiken we het ook zo graag.
Waarom je het beter kunt vermijden: De geuren van cosmetica zijn vaak niet op basis van natuurlijke ingrediënten, maar in een laboratorium vervaardigd. Het kan zijn dat een parfum uit wel 200 verschillende ingrediënten bestaat. Parfums kunnen ftalaten bevatten, die de hormoonhuishouding ontregelen en kankerverwekkend kunnen zijn.

Gelukkig zijn er producenten die moeite doen om verzorgingsproducten te maken die geen schadelijke stoffen bevatten. Die je huid mild reinigen en verzorgende ingrediënten bevatten. De producten van Maroma zijn op basis van natuurlijke ingrediënten en bevatten geen chemische of synthetische middelen. Ze zijn gemaakt met respect voor mens en natuur. Hier kun je dus echt zorgeloos gebruik van maken.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.