Body butters voor een stralende huid

De kracht van body butters

Onze huid moet heel wat doorstaan gedurende de dag: van airconditioning tot luchtverontreiniging en van het gebruik van parfums en deodorant tot wasmiddelen met allerlei chemische bestanddelen. De huid droogt uit en kan gevoelige plekken krijgen. Wil jij je huid het liefste met natuurlijke producten verzorgen, dan is een body butter ideaal.

 

Wat een body butter voor de huid doet

 

Met een body butter kun je je huid intensief verzorgen. Een normale crème verzorgt de huid oppervlakkig: de stoffen trekken snel in en hydrateren niet zo diep. Een body butter is vetter en is ook wat steviger. Met deze boter voed je de huid tot in de diepere lagen. Hij brengt vocht in, waardoor de huid soepel en  zacht wordt. Dit komt de beschermende functie van de huid ten goede.

Body butters zijn geschikt voor elke soort huid, zowel voor jonge als oudere mensen. Omdat het goed verzorgt, kan het helpen om rimpels tegen te gaan. Het wordt snel opgenomen en zal de poriën niet verstoppen. Ook als je een gevoelige huid hebt, zijn body butters goed om te gebruiken. Bij huiduitslag, jeuk, striae, acne, een verbrande huid door de zon of eczeem kan een body butter verlichting brengen.

Soorten body butters

 

Shea butter: Natuurlijke shea butter komt uit Afrika. Het heeft een wat nootachtige geur en bevat veel vitamine A, E en F. Daardoor heeft een zeer voedende werking, verbetert het de bloedsomloop en hydradeert het de huid. 

Cacao butter: Deze boter kan door zijn waardevolle bestanddelen gebruikt worden als je last hebt van klachten aan de huid, zoals eczeem, dermatitis of psoriasis. Het remt de productie van antistoffen af, zodat allergische reacties verminderd kunnen worden.

Babassu nut butter: Deze boter wordt gemaakt van een noot die veel lijkt op een kleine kokosnoot. Het zijn de hardste noten ter wereld, waardoor het lastig is ze te kraken. De babassu noot geeft een heldere olie, die een ontstekingsremmende en verzachtende werking heeft. Je kunt hem gebruiken bij een droge of beschadigde huid en ook voor je haar.

 

 

Recepten met body butters

 

Elk van de onderstaande recepten, kun je maken met de hierboven genoemde body butters.

Vanille butter

 

50 gram shea boter

50 gram kokosolie 

50 gram cacaoboter

40 gram amandelolie

20 druppels vanille extract

2 theelepels maiszetmeel

Smelt de cacaoboter en de kokosolie au bain marie in een pan. Voeg de sheaboter toe als die gesmolten zijn, zet het vuur uit en wacht tot ook de sheabutter gesmolten is. Voeg daarna de amandelolie toe. Neem het bakje met de gesmolten oliën uit de pan. 

Roer het maiszetmeel en het vanille extract erdoorheen. Als het een mooie gladde massa is geworden, giet je het mengsel in een gesteriliseerde pot. Laat het goed afkoelen (kan ook in de koelkast) en sluit daarna de pot. Je zelfgemaakte bodybutter is drie maanden houdbaar.

 

 

Voedende body butter met rozenolie

 

80 gram sheabutter

60 gram kokosolie

40 gram rozenolie 

Vitamine E olie

10 druppels etherische olie (lavendel, patchouli of wat je lekker vindt)

Zet een pan met water op het vuur en verwarm de sheabutter, de rozenolie en de kokosolie au bain marie. Roer dit goed als het gesmolten is. Laat het bakje met olie 1 uur afkoelen in de koelkast. De olie zal dan wat harder zijn geworden. 

Voeg de etherische olie en de vitamine E olie toe. Mix dit met een handmixer, eerst langzaam, dan sneller. Eerst blijft het vloeibaar, maar het zal na 10 tot 15 minuten luchtiger en vaster worden. Zet indien nodig tussendoor terug in de koelkast om op te stijven. Als de textuur goed is, doe je de body butter over in een schone pot. Zo is hij drie maanden houdbaar.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.